Branded ContentJa fa força temps que el contingut va deixar de ser un esforç independent a la web, almenys en termes generals. El fet que els cercadors necessitin “enganxalls” per rescatar el contingut publicat i portar al cim de les cerques ha fet de la producció de contingut una revolució, i això té com gairebé tot fenomen nou, els seus pros i contres.

D’entre els pros que ha tingut aquesta explosió de la importància del text escrit en la web trobem la valorització de la figura del redactor de continguts i la professionalització d’aquest. D’ entre els contres, ens trobem amb una manifestació present en gairebé tot acte humà, la degradació, la recerca del camí fàcil, la mediocritat. Això últim no exclusiu de la professió blogger, sinó de qualsevol professió existent que sempre té els seus representants en el costat fosc, però que serveixen perquè els detractors estableixin les seves crítiques en base a la seva existència i es renovin les regles implícites i explícites de convivència i de les relacions.

És genial que s’estigui presentant un postgrau en periodisme digital en una Universitat de Barcelona i amb el patrocini de Google, és genial l’incommensurable treball que els bloggers han fet a la web 2.0. Per als detractors, l’ordre i la professionalització necessàries estan arribant a bastant velocitat, velocitat que per norma general regeix tots els canvis dins del màrqueting digital.

I així com ningú s’imagina un mitjà com la TV sense publicitat i tots mirem i consumim la publicitat entre informatius, sèries, documentals, pel·lícules, etc., de manera anàloga però més ràpidament la publicitat és present a la web i és imprescindible per aconseguir tancar el cercle d’interessos i generar aquest motor productor on “actuen” empreses, marques i treballadors.

Ja és un fet que gairebé totes les grans marques del món tenen un bloc corporatiu, i per què? Perquè és gairebé una necessitat per assolir determinats objectius, entre els quals podem citar:

  • El bloc proveeix de paraules claus fresques per aconseguir posicionar millor el lloc de la marca.
  • És molt més fàcil posicionar un bloc naturalment (a baix cost amb SEO i no generant tràfic amb SEM) que un altre tipus de pàgines web.
  • El flash és incompetent a l’hora de posicionar però fins l’aparició de HTML5 era potser imprescindible per a aplicacions animades de qualitat; les marques utilitzen blocs per enllaçar al seu home o microsite en flash i així “aixecar” el perfil d’una pàgina flash gairebé inabastable pels cercadors d’una altra manera.
  • És una excel·lent forma de comunicació, encara que el bloc ha estat superat en aquest aspecte pel microblogging, el blog és aquesta pissarra de notícies que reuneix el millor de la marca en ordre cronològic (factor clau).

En definitiva, és indiscutible que un bloc per enfortir la marca és tremendament útil, és millor tenir-lo que no tenir-lo i el seu cost és molt baix, així com ningú pensa en una empresa amb local físic sense un cartell o lluminós, les recerques bloc de “la marca” augmenten i també neix el Branded Content (Contingut vinculat a la marca).

El Branded Content és una variable del Màrqueting Digital in crescendo la raó de ser de la qual és gairebé indiscutible. El sol fet d’aportar un cúmul de trànsit que va a derivar a la home o microsite de l’empresa, o només el fet de poder associar la marca a paraules clau de cerca global i a sobre a baix cost; asseveren aquesta afirmació.

Happing de Coca Cola és un clar exemple d’estratègia de comunicació a través d’un bloc d’èxit, un bloc que aprofita al màxim la major quantitat de pros titllats més amunt i que ho fa netament dirigit al públic jove afegint un servei, la possibilitat de poder enviar SMS gratis des del blog (recordem que la paraula GRATIS és màgica a internet). Té un redirect que qualsevol que escrigui “Blog de Coca Cola” li mostra blog.cocacola.es i el porta a aquest domini Happing pensat per transcendir la ja imponent fama de la multinacional en el món virtual.

El Bloc sempre ha de diferir del domini principal, ha de ser més subtil pel que fa a la publicitat mateixa o l’argument comercial; ha d’aconseguir captivar al visitant perquè aquest es converteixi en lector i seduir encara més perquè aquest es converteixi en usuari. I aquí, els objectius del bloc es creuen amb altres estratègies de Màrqueting Digital perquè el bloc i les estratègies proposades en ell també tenen un clar objectiu i aquest és la fidelització d’usuaris mitjançant registres o leads. Bé sigui registre per rebre newsletter, registre per descarregar cupons de descompte, registre per fer inscripció en esdeveniments, regals, concursos, etc.

branded-entertainment-contentEl millor del Branded Content és que quan molts encara busquen el significat en Wikipedia ja s’ha vingut fent des de fa temps i és en base a l’experiència dels precursors en màrqueting de continguts que ara s’està professionalitzant.

L’aparició de Branducers (Primer fòrum de branded content a Espanya) ha estat fenomenal: una experiència importantíssima per a alguna cosa que es perfila ja com una branca del Màrqueting Digital i constitueixen juntament amb la publicitat mòbil, la geolocalització i les xarxes socials, fonts nutritives per els anunciants … bones notícies per a les marques.

Però que és el Branded Content? podríem definir-lo com qualsevol contingut d’entreteniment, educació o informació generat o pagat per un determinat “anunciant o marca” a fi de reflectir dins del contingut dels valors d’una marca o producte i estrènyer llaços finalment amb el consumidor.

Però llavors, És el branded content multisuport? Efectivament, podem estar parlant de qualsevol tipus de peça ja sigui escrita o multimèdia, bé sigui un emplaçament de producte online o offline, les possibilitats són infinites … només hem de posar-hi imaginació i disposar de certa subtilesa a l’hora de vincular el contingut a la marca i per descomptat a l’hora de seleccionar els mitjans i canals a través dels quals el distribuirem per arribar al consumidor o públic objectiu.