Web mòbilEl creixement dels smartphones i tablets ha possibilitat que Internet s’hagi fet mòbil. El que semblava una profecia a molt llarg termini ja és real. La gent comença a utilitzar cada vegada més els seus mòbils per navegar.

Això és una gran notícia per als que duen a terme activitats comercials a Internet, ells són a la xarxa i com més peixos hi hagi a l’aigua millor. Però per aprofitar aquest banc de peixos no n’hi ha prou amb fer servir la nostra vella xarxa que tan bons resultats ens dóna en altres mars. Aquests peixos busquen una altra cosa, i no quedaran atrapats si no fem servir la xarxa i l’esquer correctes. Per tant, adaptar i optimitzar la nostra web per als dispositius mòbils és un pas obligatori.

Com adapto la meva pàgina web als dispositius mòbils?

Existeixen diversos mètodes per a realitzar una versió per a mòbils del teu lloc web, depenent dels coneixements i del pressupost que vulguem emprar.

  • D’una banda tenim les empreses desenvolupadores. Els seus resultats solen ser molt professionals i hi ha una àmplia oferta de serveis. És la millor opció si vols explotar totes les capacitats dels nous dispositius.
  • Si prefereixes una opció més econòmica pots recórrer a algunes eines online que ofereixen aquest servei amb moltes funcionalitats gratuïtes i algunes de pagament. Entre elles destaquen Mobi Ten, goMobi o MoFuse, encara que aquí  en trobaràs moltes més. Són fàcils de configurar, tot i que caldrà pagar per registrar un domini mòbil (m.domini , .mobi, etc …) i accedir a les opcions més exclusives.
  • L’opció per als més valents és adaptar el CSS de la teva web. És perfecta per als que dominin el llenguatge de la seva web a la perfecció, però la feina és dur. Hauràs de canviar pràcticament tots els elements de la teva web per adaptar la versió a mòbils, encara que tindràs la llibertat total que altres opcions no t’ofereixen.
  • Finalment, si la teva web està desenvolupada en WordPress, la millor opció és instal · lar un Plug-in. L’oferta és nombrosa i són molt senzills de configurar. El plug-in farà tot el treball per si sol, tindràs múltiples opcions de configuració i a més és gratis. Dos dels millors són WPtouch i WordPress Mobile Pack.
Un dels fets que has de tenir en compte si optes per alguna de les dues primeres opcions és que has de ser acurat amb no duplicar els teus continguts. Una versió web allotjada en una altra URL diferent de la versió normal és, a ulls de Google, una pàgina massa semblant a una altra, i podria penalitzar-te si no li dones les indicacions adequades al cercador.Les altres dues opcions tenen l’avantatge que allotgen tot el contingut en el mateix URL. Simplement identifiquen d’ on procedeix l’usuari i li mostren el contingut de diferent manera, pel que et evites el problema del contingut duplicat.

Consells per optimitzar el meu lloc mòbil

El primer element per optimitzar el nostre lloc mòbil és el sentit comú. Fa milers d’anys l’emperador romà Constantí va pronunciar una de les frases amb major aplicació en el màrqueting en línia: “Si no pots vèncer, uneix-t’hi”. Que actualitzat al tema que tractem avui, vol dir que si vas a llançar la teva web per a dispositius mòbils, el millor és que et converteixis en un usuari mòbil. No trigaràs a adonar-te’n de molts detalls que t’agraden i d’altres que no.

Simplifica: El bo, si és breu, dues vegades bo. Has de donar-li als teus usuaris exactament el que busquen tenint en compte que navegaran amb una pantalla de 3 polzades i que l’objectiu és que no es perdin entre fotos, formularis, textos interminables o menús de contacte.

Sense finestres emergents: No ens agraden en una pantalla de 18 polzades, i per descomptat no ens agraden en una pantalla mòbil. És encara pitjor si el botó per a tancar el Pop-Up és massa petit o està amagat. La millor fórmula per foragitar usuaris.

Sigues coherent amb el teu disseny: Encara que la versió reduïda del teu lloc sigui molt diferent de la completa, és important que s’assemblin en alguna cosa. Els teus usuaris reconeixeran a l’instant els teus logos i colors, i dotaràs al teu web d’una imatge més professional.

Navegació fàcil: Igual que a la web, és important que els teus usuaris no es trobin perduts a la teva versió mòbil. Redueix el nombre d’enllaços i de possibilitats i permet que la navegació pel teu lloc sigui una tasca senzilla.

Facilita la lectura: Una altra norma que s’aplica tant a llocs web complets com a versions mòbils, però que segueix sent un error freqüent. Limita la quantitat de text a la seva quantitat justa, personalitza’l amb negretes i ressaltats i utilitza espais en blanc de manera adequada. Recorda que a l’hora d’escriure, el contingut no ho és tot … la presentació també compta!

No utilitzis Java o Flash: Molts telèfons no són compatibles amb aquests continguts, de manera que la millor opció és evitar-los. A més alenteixen la càrrega de la pàgina en els terminals que sí que els suporten.

No em facis escriure: El teclat d’un mòbil pot ser un dels teus majors enemics. Alia’t amb el teu usuari i posa-l’hi fàcil. En la mesura del possible evita que es vegin obligats a escriure amb els seus telèfons. Una bona opció és utilitzar menús desplegables amb algunes opcions de resposta disponibles.

Obsessionat amb els temps de càrrega: reduir el temps de càrrega del teu lloc en mòbils ha de ser la teva principal consigna, la teva obsessió. Alguns dels consells que ja t’ hem donat et serviran en aquesta tasca, però investiga i prova les teves pròpies fórmules per reduir el temps de càrrega. Recorda que un telèfon mòbil navega molt més lent que altres dispositius.

Permet la visualització completa del teu lloc: Hi haurà usuaris que prefereixin veure la versió completa de la teva web, sobretot aquells que siguin fidels als teus continguts, per la qual cosa introdueix l’opció de veure la versió completa de la teva web. No et costa res.

Font: webpositer.com