D’un dia per l’altre tot va canviar a l’univers Google, de sobte les mètriques, les keywords, la densitat i tot els aparells del SEO “tradicional” es van enfonsar amb la irrupció del nostre ja vell amic, Google Panda, que amb els resultats de l’acció social en mà i altres secrets arcans del seu algoritme, posava als continguts en primer lloc. Sí, als continguts, aquesta àrea d’una web en què tots es preguntaven  “i què hi posem?” i que era preparada de pressa, amb refregits corporatius del màrqueting de papereria en el cas de grans companyies.

Avui en dia, els continguts, la seva qualitat i actualitat són determinants per al posicionament, concepte i dogma de fe que determina l’èxit o el fracàs a l’univers Google, duent el posicionament un pas més enllà d’aparèixer primer en les cerques, sinó que necessita del suport d’una acció social activa, posant al factor humà com a element que determina la qualitat a través de la reacció.

ContingutPer crear continguts de qualitat per publicar en blogs, portals i perfils socials, és necessari disposar de l’element indispensable sobre el qual aixecarem una marca o concepte, per posar-lo al’abast de tot el nostre mercat, construint comunitats, acció social i influència, que és de el que va el màrqueting ara.

El primer, “LA IDEA

No es tracta de caure en brainstormings de paroxisme, encara que si es pot, per què no. El més important a l’hora de generar un bon contingut és tenir la idea, però no una idea qualsevol, sinó la idea de la teva marca, producte, servei, acció, activitat o el que sigui que has de promoure.

Es tracta de generar un concepte que aglutini darrere d’una idea força, atributs i associacions que han d’arribar als perfils correctes d’usuaris, d’acord amb el que tu has definit com el teu mercat objectiu. No és el mateix vendre propietats exclusives a Mallorca que promoure tractaments d’ortodòncia. Generar converses, interacció amb els usuaris i construir comunitats a Facebook, twitter i altres xarxes socials al voltant d’una marca massiva o un negoci local requereix d’una idea, que planteja una solució a la necessitat d’alguna cosa, per part d’algú. Així funciona el nou model relacional i de màrqueting en línia.

La idea s’obté de l’encreuament de dades entre què és el que he de vendre o comunicar, no sempre el contingut és merament informatiu; pot ser clarament comercial o molt corporatiu.

Fem l’anàlisi de les cerques a Google associades al nostre producte, servei, idea, etc. per després determinar les més adequades al nostre perfil.

Ja tenim la línia mestra: Aqüicultura a Espanya, pisos de protecció oficial a Barcelona, botigues de running, pizzes a Girona, en fi, els conceptes que hagin resultat de l’anàlisi de les cerques.

content-mkt1Aquest conjunt de keywords, que reflecteixen i lliuren dades sobre el nostre nínxol de mercat potencial ara ha de ser traslladat a la idea que teníem del nostre producte, servei etc. per trobar les associacions de valors lògics i determinar què anem a explicar a aquestes persones que són allà fora.

La idea és el que defineix el què som, què anem a comunicar, a qui i per què. Això és molt important, ja que recorda que el què es construeix en l’univers social és confiança, entesa com a influència i capacitat de generar opinió, molt útil a l’hora de construir reputació, un actiu que no ven, però que crea record a través de la comunicació amb els teus usuaris i amb els teus continguts, generant una imatge decisiva a l’hora de la decisió de compra, a més del servei d’atenció al client més directe, personal i social que mai hàguem conegut abans, que d’això es tracta ara,de la recerca de l’experiència del client i això no és més que buscar els atributs de marca més emocionals a l’hora de comunicar el missatge corporatiu o promocional, sempre hi ha un o diversos per a cada marca.

El secret està en crear continguts originals, atractius i virals.

Ja tenint clara la idea, hem de buscar el missatge, què i com ho explicarem, amb quin aspecte de la realitat o del cercle d’interessos dels nostres usuaris anem a empatitzar, creant missatges basats en informacions o fets d’interès, del tipus que sigui el més adequat al teu target i el seu abast: local, nacional o global.

Un bon màrqueting de continguts és el que està fet per i per a persones, en l’univers social fins a les marques tenen atributs humans, sobre els que sostenen uns valors, conceptes, gustos i preferències, que ben determinades poden ser la clau de l’èxit en el món virtual.